• Advertisement
International Motors Group
MIT MOTORS

Transilvania

Locuri care merita a fi vizitate in Romania
Forum rules
Prin folosirea acestui forum, acceptati regulamentul

Transilvania

Postby Serena » 09 Nov 2008, 19:27

Cum Ardealul este foarte mare, voi incepe cu Muntii Fagaras.

O excursie in Muntii Fagaras este un remediu pentru amatorii de drumetii montane, nu foarte solicitante, care pot, dupa citeva ore de mers, sa ajunga la una dintre numeroasele cabane din masiv si, de acolo, sa admire un peisaj de vis. Recomandarea se adreseaza si impatimitilor muntelui, care vor avea parte aici de trasee lungi, extrem de spectaculoase si dificile care, cu siguranta, le vor fi pe plac si ii vor indemna sa revina cu placere.

Am avut privilegiul sa ajung aici la mijlocul lui septembrie extrem de senin si de calduros, rupt parca dintr-un basm. Pe Valea Prahovei, cind lumina zorilor si-a facut curaj sa sparga intunericul patrunzator de pina atunci, Bucegii s-au aratat in toata maretia lor sub un cer ireal de albastru, fara urma de nor. Din Bucuresti pina la poalele muntilor se poate ajunge in aproximativ 2 ore cu masina pe DN1(Bucuresti - Brasov - Sibiu). Drumul este foarte pitoresc, putind fi admirati, pe rind, Postavarul, Bucegii, Piatra Craiului si Magura Codlei, dupa care calatorul este intimpinat de paduri intinse, seculare si de sate traditionale tipic transilvanene. Traseul propriu-zis porneste din satul Porumbacu de Sus, situat la 6 kilometri de DN1 si la 49 de kilometri de municipiul Fagaras. Oamenii sunt ospitalieri, calmi, majoritatea ajunsi la virsta senectutii. De aici si pina la Cabana Negoiu, mai sint de parcurs 16 kilometri pe drum forestier pina "La Glajarie", unde se gaseste o cariera de piatra, apoi inca doua ore de traseu pe poteca, prin padure, pe marcajul triunghi albastru. Traseul este accesibil tot timpul anului, nu prezinta dificultati si ofera din abundenta aer curat, peisaje minunate si multa liniste. Cu o jumatate de ora inainte de a ajunge la cabana, in dreapta jos se desprinde poteca. In maximum 15 minute, ea te aduce in fata uneia dintre cele mai spectaculoase si mai cunoscute cascade din masiv, Cascada Serbota, inalta de 80 de metri si lata de zece metri, cascada ce poate fi escaladata pe prima ei portiune de orice turist obisnuit. Ajunsi in poiana din spatele cabanei Negoiu, sintem rasfatati de un peisaj de poveste: avem in fata, dominind ca un colos departarile, Virful Negoiu, incadrat in stinga de Muchia Serbotei si in dreapta de Virful Serbota. In spatele nostru, remarcam Oltul, stralucitor in bataia soarelui, soseaua Fagaras - Sibiu, presarata cu puncte de diferite culori, abia perceptibile, satele rasfirate de la poalele muntilor, drumul forestier ce duce "La Glajarie" si padurea din care abia am iesit. Este un sentiment coplesitor, ce face ca oboseala sa dispara ca prin minune.
Cabana Negoiu, situata la altitudinea de 1.546 de metri, este cea mai veche cabana din Fagaras, fiind inaugurata la 10 septembrie 1881. Cabana actuala a fost inaugurata la 10 mai 1963 si are o capacitate de 140 de locuri, in camere cu doua pina la zece paturi, 60 de locuri in cabana anexa (iarna - numai 12), in trei camere cu doua paturi si un dormitor comun cu priciuri. Ca o coincidenta interesanta, a fost data in folosinta de Ziua Regelui, astfel incit ar putea fi etichetata cu usurinta drept "Regina cabanelor din Fagaras", datorita atit traditiei, cit si pozitionarii ei de exceptie. Si aici ospitalitatea este la ea acasa, cabanierul fiind mereu gata sa primeasca multi oaspeti. De asemenea, este un bun cunoscator al muntelui, asa ca va puteti baza pe sfaturile lui, in cazul in care vreti sa aflati detalii despre unele trasee montane.
De la cabana pleaca mai multe trasee turistice deosebit de spectaculoase, unele mai usoare, altele mai dificile, acestea din urma recomandate numai celor foarte bine echipati si cu experienta.
Cabana Negoiu - Cabana Bircaciu (1550 m) - traseu ce nu prezinta dificultati, marcat cu punct rosu; durata - circa doua ore.
Cabana Negoiu - Virful Serbota (2332 m) - traseu marcat cu banda albastra, pe alocuri cu portiuni mai dificile, dar foarte frumos; durata - circa doua ore.
Cabana Negoiu - Piatra Prinzului - Acul Cleopatrei (triunghi albastru) - Virful Negoiu (2535 m) - Custura Saratii - Virful Serbota - Saua Scara (banda rosie) - Cabana Bircaciu (1550 m) (cruce rosie) - traseu dificil, recomandat numai turistilor cu experienta si bine echipati; interzis iarna; durata: 10 -12 ore.
Acest din urma traseu reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase trasee marcate din Muntii Fagaras, unul dintre popasuri fiind pe Virful Negoiu, al doilea ca inaltime din Carpatii Romaniei. De la Cabana Negoiu urmam poteca marcata cu triunghi albastru si inaintam prin padure, trecind peste noua podete suspendate, foarte pitoresti, ce fac trecerea peste prapastii adinci, portiune numita "Drumul Zmeilor". Dupa ce iesim din padure, intilnim un piriu rece de munte, de unde este indicat sa ne aprovizionam cu apa, fiind ultima sursa de pe traseu. Traversam Caldarea Saratii si urcam pe un grohotis pina la Piatra Prinzului, unde intilnim o bifurcatie, triunghiul albastru continuind urcusul sustinut spre virf, un alt traseu, marcat cu cruce rosie, desprinzindu-se de poteca principala in stinga, ajungind la Lacul Caltun, prin Strunga Ciobanului. In aceasta zona trebuie sa avem la indemina aparatul de fotografiat atit datorita frumusetii peisajului, cit si prezentei in numar destul de mare a caprelor negre. Nu peste mult timp, la capatul grohotisului, intilnim celebrele stinci Acul Cleopatrei, Coltii Elefantului sau Foarfeca, dupa care iesim in traseul de creasta in locul numit Popasul lui Mihai. De aici marcajul se schimba, calauzindu-ne de acum dupa banda rosie. Dupa inca un urcus destul de sustinut, ajungem in sfirsit pe Virful Negoiu, punctul culminant al aventurii noastre. Peisajul este cu adevarat impresionant: nenumarate virfuri, care mai de care mai semete, Lacul Caltun servind drept oglinda maretului virf, Lacul Vidraru, undeva in departare spre sud, Oltul, satele de la poalele muntilor si orasul Sibiu spre nord ne stau la picioare. Efortul, oricit de mare ar fi, este recompensat din plin de o priveliste de care greu te desprinzi. Dar drumul este lung si nu ne permitem o pauza mai mare de 30 de minute, riscind sa intram in criza de timp. Ne intoarcem pe acelasi drum pina la Popasul lui Mihai, dupa care inaintam pe traseul de creasta, avind in fata cea mai dificila portiune, Cusura Saratii. Prapastii inspaimintatoare si trecatori foarte dificile iti taie respiratia si iti fac inima cit un purice. Odata trecuti de aceasta incercare, ajungem pe Virful Serbota, unde ne tragem sufletul si putem rasufla usurati. De aici, continuind spre Saua Scara, lreliedul se imblinzeste, stinca, ramasa in urma, lasind loc pajistilor alpine si virfurilor inierbate si rotunjite. La putin timp dupa ce trecem de sa, ne lasam in dreapta pe marcajul cruce rosie, in mai putin de o ora poposind la Cabana Bircaciu, situata intr-o mica poiana pe Piciorul Bircaciului, la o altitudine de 1.550 de metri. Accesul la cabana se face din orasul Avrig, situat pe DN1, intre Sibiu si Fagaras, de unde se parcurg 14 kilometri pe drum forestier pina la Cabana Poiana Neamtului, iar de aici, pe "cruce rosie" pina la Bircaciu, mai zabovim prin padure circa trei ore pe un traseu accesibil tot timpul anului si lipsit de dificultati.
Cabana are aproximativ 60 de locuri de cazare, 24 de locuri la priciuri, 12 locuri in camere separate si 15-20 de locuri la mansarda. Aici avem placerea de a intilni doi cabanieri foarte primitori, sot si sotie, nea Petre si coana Mariana. Cei doi au plecat imediat dupa Revolutie din Bucuresti si s-au stabilit definitiv in munte, Cabana Bircaciu functionind in zilele noastre si datorita efortului celor doi. Atmosfera este extrem de placuta si de intima, avindu-l ca personaj central pe nea Petre, gata oricind sa ofere informatii turistilor si sa-i captiveze cu povestirile sale despre viata. Este genul de loc din care nu poti pleca fara sa promiti ca te vei intoarce, peisajul pitoresc si oamenii minunati impletindu-se ideal.
Pentru amatorii de drumetii montane, dar si pentru cei care nu au avut inca ocazia sa-si descopere aceasta latura, o excursie in Muntii Fagaras echivaleaza cu o calatorie intr-o lume de basm, unde timpul a incremenit, locurile amintesc de o serenitate ancestrala, iar ospitalitatea oamenilor a ramas nealterata, nefiind periclitata in vreun fel de modernitate.
User avatar
Serena
 
Posts: 179
Joined: 09 Nov 2008, 17:39
Location: Bucuresti
Model: Alta marca
Motorizare: 1.4

Re: Transilvania

Postby Alinutza » 10 Nov 2008, 21:11

Clujul merita vizitat dar si imprejurimile... Am ales intamplator o pensiune, Domeniul Regilor nestiind exact pe unde este. Am aflat la fata locului ca nu era chiar in Cluj, ci la 15 KM de Cluj. E superb, pur si simplu esti in mijlocul pustietatii, pana la pensiune treci printr-o padure cu drum asfaltat :| , nu ne-a venit sa credem, ne asteptam sa dam peste un drum de tara totusi.

Un mic preview: http://www.tourismguide.ro/tgr/pensiune ... a_2046.php

Si preturile sunt ok, 85 ron camera dubla pe noapte. Conditii extraordinare, personal calduros, te fac sa te simti bine primit. Pensiunea e numai buna de gazduit multe persoane, in gradina din jur sunt tot felul de bancute, foisoare, balansoare unde se poate sta la aer curat la o gura de vorba :)

Recomand calduros aceasta zona, e ca si cum te-ai rupe de tot ce inseamna populatie:D
Kia Cee'd Best, Kompass Blue , 5500 KM, B 91 HIP
User avatar
Alinutza
 
Posts: 12
Joined: 10 Nov 2008, 13:48
Location: Bucuresti
Model: Ceed HB
Motorizare: 1,4

Advertisement

Re: Transilvania

Postby Teddy » 11 Nov 2008, 04:27

Voi incerca sa va captez atentia cu cateva obiective din jud. HD :
Castelul Corvinestilor, cel mai important monument laic de arhitecturã goticã din România. Constructia castelului (începutã înainte de 1400) a fost continuatã de Iancu de Hunedoara, regele Matei Corvin si de principele Transilvaniei Gabriel Bethlen. În momentul de fatã castelul este restaurat, în sãlile lui se organizeazã spectacole de muzicã preclasicã si de muzicã veche.
Tara Hategului este nucleul de etnogenezã a poporului român, este izvorul istoriei românesti, locul unde, cum spunea Nicolae Iorga, s-a hotãrât acum douã mii de ani, care e limba pe care o vom vorbi, care e sufletul care ne va sãlãsui în trupul nostru tracic, care vor fi prieteniile si dusmãniile noastre fatã de multele neamuri ale lumii. Fiecare epocã istoricã si-a pus amprenta, prin vestigii, pe acest vechi tinut românesc, începând cu epoca preistoricã (pesterile de la Ohaba-Ponor si Cioclovina).
Resedinta judetului Hunedoara este municipiul Deva, asezat la poalele Cetãtii Deva (ultima ramificatie a muntilor Poiana Ruscã), pe Valea Muresului, la intrarea acestuia în culoarul Deva-Zam-Lipova. Numele Devei relevã la origine o davã dacicã. Pe dealul ce dominã orasul în partea lui vesticã, la o altitudine de 371 m se aflã Cetatea Devei, ziditã în secolul XIII. Prima atestare documentarã a Devei dateazã din anul 1269. Orasul cunoaste o perioadã de strãlucire în timpul voievodului Iancu de Hunedoara, al familiei Corvin si, mai ales, în timpul principelui Gabriel Bethlen.
În judet se aflã, de asemenea, numeroase vestigii ale trecutului, monumente istorice care pot suscita interesul unor turisti avizati. Turismul montan, drumetiile si excursiile pot fi practicate în tot timpul anului, în toate anotimpurile. În masivul Retezat sunt numeroase trasee alpine care includ vârfurile Peleaga, Bucura, Judele Mare, Turnul Portii sau crestele Stînisoara si Pintenul Slãveiului, toate situate în zona centralã a masivului. Cabanele din Retezat si Parîng (Pietrele, Gura Zlata, Buta, Lunca Florii, Groapa Seacã, Valea de Pesti, Montana, Brazi) sunt tot atâtea locuri de popas si de agrement. Itinerariile turistice mai strãbat câteva defilee cum sunt acelea de pe Crisul Alb (în aval de localitatea Vata de Jos), defileele Jiului si Muresului (culoarul Deva - Zam), Portile de Fier ale Transilvaniei, defileele-chei de pe râul Cerna (Teliuc - Hunedoara) de la Zlasti si cele trei "porti" ale Streiului de la Ohaba de sub Piatrã, de la Ciopeia si Subcetate. Lacurile de munte, de origine glaciarã, sunt obiective turistice de o mare valoare. Cele mai numeroase sunt în Muntii Retezat (82), în Parîng, Godeanu, Tarcu si Surianu. Cascadele, repezisurile, bulboanele de la Izvorul Crisului, Bulzesti, Bampotoc, Sibisel, Muntii Retezat, etc. dau un farmec deosebit peisajului. Principalele zone turistice etno-folclorice ale judetului Hunedoara sunt: Tara Zarandului cu obiectivele turistice: Muntele Gãina, Muntele Vulcan (rezervatia naturalã), orasul Brad (Muzeul Aurului), Panteonul de la Tebea (Gorunul lui Horea si mormântul lui Avram Iancu), satele Crisan, Criscior, Ribita, Baia de Cris- toate având biserici vechi, monumente istorice. Valea Muresului cuprinde principalele obiective turistice:

Satul Aurel Vlaicu - fost Bintinti, satul natal al lui Aurel Vlaicu, unde se aflã si casa memorialã a acestuia.
Orãstie - orasul unde în 1582 a apãrut "Palia de la Orãstie" , locul unde a trãit marele umanist Nicolaus Olahus si unde exista o veche scoalã româneascã, din 1731.
Costesti, Blidaru, Grãdistea de Munte - unde se pãstreazã ruinele principalei asezãri a regatului dac - Sarmizegetusa Regia. Aici se aflã ipoteticul munte sfânt al dacilor, Kogion, asa cum îl numeste Strabon.
Turdas - asezare unde s-au descoperit vestigii ale culturii neolitice.
Simeria - oras, nod de cale feratã, aici se aflã renumitul parc dendrologic care adãposteste colectii de arbori din toatã lumea.
Vetel - comunã de pe Valea Muresului, vechea asezare romanã Micia (castru roman).
Brãnisca - fortãreatã datând din sec. XIV, ulterior castel renascentist al familiei Martinuzzi.
Lesnic, Gurasada, Zam - comune pe teritoriul cãrora se aflã vechi biserici, monumente de arhitecturã.
În judetul Hunedoara se aflã statiunile balneo-climaterice Geoagiu Bãi, Vata de Jos si Aquae - Cãlan Bãi(statiunea de ape termale).
Streisîngeorgiu - la confluenta Streiului cu Valea Luncani, renumit prin biserica din sec.XI, unul din cele mai vechi monumente de arhitecturã medievalã din tarã, cu o frescã datând din anul 1313.
Strei - cu o bisericã din sec.XIII.
Sîntãmãrie - Orlea - biserica reformatã de aici a fost initial Capelã de curte ortodoxã româneascã, construitã în sec. XIII de familia de cneji Cândea, în stil romanic.
Castelul Sîntãmãrie Orlea este o constructie barocã din sec. XIX si adãposteste acum un complex turistic. Mãnãstirea Prislop, întemeiatã de cãlugurul Nicodim în 1414. Aici si-a scris Nicodim evanghelia si a functionat o scoalã de zugravi condusã de Popa Simeon din Pitesti.
Biserica-monument istoric de la Densus, una dintre cele mai vechi si mai interesante constructii religioase din tarã, ridicatã în sec. XIII, pe ruinele unei vechi constructii antice, cu materiale provenite de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Se observã elemente de constructie paleocrestinã. Este consideratã una dintre cele mai vechi biserici din România. Densus este locul de bastinã al familiei Densuseanu: Aron, Nicolae si Ovid.
Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane, se aflã pe valea râului Zeicani Orasul a fost fondat de împãratul Traian dupã cucerirea Daciei. Aici se aflã Amfiteatrul cu 5.000 locuri, Forumul, Palatul Augustalilor, temple, apeducte.
Cetatea si biserica Colt, a apartinut familiei de cneji Cândea, care l-au slujit pe Iancu de Hunedoara. Legenda situeazã aici actiunea romanului "Castelul din Carpati" de Jules Verne.
Sînpetru - sat situat lângã Sîntãmãria Orlea, posedã o bisericã monument de arhitecturã din sec. XIII. Aici se aflã un renumit depozit fosilifer cu schelete si ouã de dinozaur.
Pesterile Cioclovina, Ohaba Ponor si Tecuri - situate pe un versant al Muntilor Surianu, contin urme de locuire din paleolitic. Pesterile prezintã interes si sub aspect geologic, prin unicitatea configuratiei rocilor.
În judetul Hunedoara se aflã statiunile balneo-climaterice Geoagiu Bãi, Vata de Jos si Aquae - Cãlan Bãi.
Muzeele, organizate în baza patrimoniului pe care îl detin, au urmãtoarea structurã:
arheologie, istorie, artã si stiintele naturii la Deva;
arheologic la Sarmizegetusa;
istoria mineritului la Petrosani;
etnologie si artã popularã la Orãstie;
istorie localã zãrãndeanã si etnografie la Brad;
istorie medievalã la Hunedoara;
expozitii memoriale în comunele Aurel Vlaicu si Crisan.
Colectia de arheologie si numismaticã, statuile "Menhir", monumente romane provenite de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia si Germisara, tezaurul de argint dacic de la Sãrãcsãu, plãcusele votive cu inscriptii.
Colectia de Stiintele Naturii - cuprinde reptile mezozoice, fosile de reptile mezozoice, colectia de fluturi si plante.
Si nu in ultimul rand faimosul pom cu lalele la cativa km de Petrosani.
Sper sa nu fi uitat ceva,in cazul in care am uitat rog colegii din zona sa ma completeze.
Cee`d 1.4 START+opt.(13) kompass blue
Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont. (Konrad Adenauer)
User avatar
Teddy
 
Posts: 132
Joined: 08 Nov 2008, 18:47
Location: HD Petrosani
Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4 GSL

Advertisement

Re: Transilvania

Postby cristi26vis » 11 Nov 2008, 21:30

cel mai important lucru care ar mai fi de spus legat de cabanele din retezat si parang ar fi sa amintim si de'' cabana mija'' care reprezinta un important punct de reper pentru cei din asociatia "clubkiaromania" si unde neam simtit minunat si unde sper va ramane un loc de intalnire pentru noi cei din aceasta asociatie :D noi cei din zona hunedoarei va asteptam cu bratele deschise :D
User avatar
cristi26vis
Moderator
 
Posts: 1030
Joined: 08 Nov 2008, 14:42
Location: PETROSANI
Model: Ceed HB
Motorizare: 1,4 GSL EX

Advertisement

Re: Transilvania

Postby Ruru » 12 Nov 2008, 20:48

chiar imi doresc sa ajung in Retezat. poate vom face o plimbarica pe acolo atat iarna (am vazut poze cu peisaje de basm) cat si vara, sa vad multaaaaaaaaaaa verdeata :)
In cautare
User avatar
Ruru
 
Posts: 587
Joined: 08 Nov 2008, 08:59
Location: Bucuresti
Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4 GSL

Advertisement

Re: Transilvania

Postby Teddy » 15 Nov 2008, 04:24

Ca sa nu se inteleaga gresit "cabana Mija" se afla in masivul Parang,langa Jiet(afluentul Jiului de est).Pe cursul Jietului sunt 3 cabane:Cheile Jietului;Mija si Groapa Seaca.
Cee`d 1.4 START+opt.(13) kompass blue
Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont. (Konrad Adenauer)
User avatar
Teddy
 
Posts: 132
Joined: 08 Nov 2008, 18:47
Location: HD Petrosani
Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4 GSL

Advertisement

Re: Transilvania

Postby brandusa » 15 Nov 2008, 14:47

@Ruru: in curind imi vine masinuta, si vreau sa plec cu ea in tara. mergem impreuna in Retezat? :)
User avatar
brandusa
 
Posts: 16
Joined: 12 Nov 2008, 21:22
Location: bucuresti
Model: proCeed
Motorizare: 2.0

Advertisement

Re: Transilvania

Postby cristi26vis » 15 Nov 2008, 19:15

la mija de craciun?????? :D
User avatar
cristi26vis
Moderator
 
Posts: 1030
Joined: 08 Nov 2008, 14:42
Location: PETROSANI
Model: Ceed HB
Motorizare: 1,4 GSL EX

Advertisement

Re: Transilvania

Postby ionut.popescu » 15 Nov 2008, 19:16

@cristi nu ai observat ca invita fete? Nu doreste sa mearga cu baieti :D
ODO: 28.000 km
User avatar
ionut.popescu
 
Posts: 1975
Joined: 06 Oct 2008, 13:35
Location: Bucuresti
Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4 GSL

Advertisement

Re: Transilvania

Postby brandusa » 16 Nov 2008, 21:29

dar tu ai dori sa mergi cu fete? cu mine si cu Ruru :lol:
User avatar
brandusa
 
Posts: 16
Joined: 12 Nov 2008, 21:22
Location: bucuresti
Model: proCeed
Motorizare: 2.0

Advertisement

Next

Return to Romania

 


  • { RELATED_TOPICS }
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests

  • Advertisement