Joco wrote:
Buna seara,
Teoretic: orice sistem, care deserveste o asemenea functie, ar trebui sa aiba functia de limitare de curent.
Mai pe intelesul toturor: cand geamul este actionat, la capatul de cursa (jos/sus) un dispozitiv trebuie sa "spuna" motorasului
sa se opreasca. Daca nu s-au livrat cu sistem senzori (de regula Hall), care se monteaza, atunci oprirea motorului se face prin
limitatorul de curent electronic din unitatea de comanda livrat cu sistem.
Astfel in momentul in care geamul se propteste de rama de sus sau de jos, apare un supracurent
si sistemul se decupleaza automat.
Concluzie: sistemul poate fi montat pe ORICE masina.
In anumite situatii, cand geamul ar glisa mai greu, se poate intampla ca sa ramana pe o pozitie intermediara.
In acest caz se inverseaza directia de actionare si se incearca din nou. Bineanteles solutia optima este sa se
repare ramele si sinele de glisare, ca geamul sa culiseze usor![]()
Alt pericol nu exista.
NB,
Joco
Mai departe, l-am intrebat daca exista vreun risc de fortare a motorasului de ridicare a geamurilor.
Joco wrote:
- exista un risc: daca limitarea de curent proiectata este prea mare, se poate intampla sa se strice mecanismul geamului prin "fortare". Acest lucru se intampla si la sistemele montate de fabrica (ex.golf 4)
la care dupa 4-5 ani de functionare mecanizmul cedeaza si trebuie inlocuit
Eu: "Pai, si cum putem sti sigur daca limitarea de curent este prea mare?"
Joco wrote:
Un calcul ingineresc pentru fortele acceptate de sistem ar fi complicat.
Insa: dupa ce instalez sistemul, comanda ridicarea geamului cu o mana (palma) intre rama si geam si cu mana "ramasa liber" pe siguranta sistemului!
Daca forta de comprimare este suportata usor de mana si sistemul se decupleaza, atunci este ok. Daca cumva forta este prea mare si simti ca te-ar rani geamul prin comprimare SCOATE IMEDIAT SIGURANTA!
Astfel sistemul ramane fara alimentare
LE: se poate intampla ca in interiorul sistemului de comada sa existe si un semireglabil (potentiometru) prin care se regleaza limita de curent. Asta depinde de inteligenta celui care a proiectat sistemuleu asa as fi procedat la proiectare.
Sfat pentru montare:
BCM (body controll module) are o linie "15" temporizata (30s) dupa taierea contactului.
Sistemul sa fie alimentat de acolo.
Acest lucru are 2 avantaje:
1* dupa luarea contactului timp de 30 secunde linia de alimentare este activa si geamul poate fi ridicat.
2* in repaos nu se consuma curent in plus fata de cel proiectat si astfel bateria nu "sufera"
Daca cineva mai are informatii folositoare, il rog sa posteze. Eu, unul, am incredere in parerea lui Joco.
Cu stima,