In perioada 22-30.08.2009 am fost cu prietena mea in concediu la Viena. Am plecat din Timisoara in 22.08 la ora 4.30 dimineata, GPS-ul spunea 533 de km pina la Viena (din Deva sunt 714). Traseul a fost Timisoara - Cenad - Szeged - M5 - M0 - M1 - A4 - Viena. Oprit in Szeged, luat viniete pentru Ungaria (2550 HUF sau 10 EUR) si Austria (2300 HUF sau 8,30 EUR) platite cu cardul, orpit pe autostrada dupa Budapesta pentru un sandwich si o tigara.... oprit vreo 45 de minute prin Parndorf si ajuns la Viena la 11.40 (deci cam 7 ore... mers lejer... 110 - 120 pe autostrada). Autostrazile sunt bune si chiar am avut norocul sa nu fie nici aglomerate. Oricum raman la parerea mea ca sunt plictisitoare (aici am simtit lipsa cruise control-ului...
Day 1 - MariaHilfer Strasse - Palatul Hofburg - Stephansdom - 22.08.2009
In primul rand, am parcat masina... si am mai urcat la volan doar la plecare. Traficul este destul de aglomerat in Viena si am vazut chiar vienezi, spun eu, cu GPS-ul in functiune prin Viena. Ne-am luat abonamet pe o saptamana valabil pe orice mijloc de transport in comun (metrou, tramvai, autobuz, tren local) care a costat 14 EUR de persoana. Partea mai nasoala este ca abonamentul este valabil de luni pana duminica (deci nu ai posibilitatea sa il iei de miercuri pina marti, daca ajungi asa la Viena). Este inscrisa saptamana de valabilitate, la noi a fost week 35, perioada 24-30.08.2009. In mod normal un bilet (o calatorie) costa 1,80 EUR de la casele de bilete sau 2,20 EUR la automatele de bilete. De mentionat ca biletul de o calatorie este valabil o ora, avand posibilitatea sa schimbi mijloacele de transport cu conditia sa nu te intorci pe ruta respectiva, adica puteai sa iei metroul apoi continuai cu autobuzul apoi iarasi metrou si la final cu un tramvai.
De unde stateam (la matusa prietenei mele) luam metroul U6 vreo 2 statii apoi schimbam pe U4 si apoi U2 sau U1 in functie de destinatii. De data asta ne-am oprit la Westbanhof (in partea de sus a Mariahilfer Strasse) de unde am luat-o pe jos pe cunoscutul bulevard. Chiar la intrare pe acest bulevard am vazut ca si ei au... UPC. Oferta era de 29,99 EUR pe luna la televiziune, internet (2 Mbps) si telefon. Si era super-oferta. N-am ratat niciun magazin desi ca probabil in unele nu prea aveam ce cauta.... unde un micut cristal swarovski costa cam 1500 de EUR. In fine... am prins si perioada reducerilor care a inceput din 20 august si aveai ce sa gasesti: United Color of Benetton, C & A, H & M, Newyorker, Orsay, Esprit, etc. Bani sa fie...ca in rest gaseai orice. Dupa preumblarea pe Mariahilfer... si putin plouati, ca ii dadea mocaneste.... am ajuns la Palatul Hofburg.
De aici incepe experienta vieneza care ne va urmari pe tot parcursul placutei sederi. Toate obiectivele pe care le-am vizitat s-a intamplat sa le vizitam... invers. Vedeam prima data spatele...si intr-un final si fata edificiilor. Asa a fost la Hofburg, Schonbrunn, Rathaus (Primaria), Belvedere, Universitatea din Viena, doar Parlamentul l-am nimerit din fata.
Totul in Viena este ... mare... te face sa te simti infim, insignifiant, pe linga acele cladiri monumentale. Dupa ce am vizitat ... spatele palatului Hofburg am continuat plimbarea pina la... Stephansdom. O catedrala care domina panorama Vienei. Acum este intr-un plin proces de "curatare", de efectiv albire, se curata piatra din care este construita, din cauza vremii si a unui tip de mucegai a devenit neagra, s-a terminat jumatatea superioara a turnului principal, fatada si acoperisul si se mai lucreaza doar la partea de jos a catedralei. Faptul ca se lucreaza nu iti sare in ochi de prima data deoarece schelele sunt acoperite cu un mesh imens pe care este efectiv, in marime naturala, desenata toata arhitectura partii acoperite. In catedrala este o parte laterala de acces liber unde se poate vizita si partea centrala este cu taxa. Incepe de la 7,50 EUR (include audioguide in engleza/germana/italiana/franceza/spaniola) si poate ajunge pina la 14,50 EUR (un adult + un copil, si include si catacombele). Interiorul este deosebit, coloane imense... 2 orgi, altarul, decoratiunile, toate sunt executate pina in cel mai mic detaliu.
Obositi dupa drum si dupa plimbari, ne-am retras la somn pentru a incepe o noua zi din odiseea vieneza.
rezumatul primei zile: http://picasaweb.google.com/bcovaci/Wie ... m22082009#
to be continued..... day 2....

)