• Advertisement
International Motors Group
MIT MOTORS

Alegerea pneurilor

Discutii diverse valabile pentru toate masinile
Forum rules
Prin folosirea acestui forum, acceptati regulamentul

Alegerea pneurilor

Postby ionut.popescu » 09 Nov 2008, 18:28

Alegerea unui pneu nu este, cu siguranta, un lucru banal. Element de siguranta, prin excelenta, el actioneaza diferit, in functie de uzura. Pneurile nu sunt identice, pretul lor nu se rezuma la o marca si un pret. Ele trebuie alese in functie de modul dvs. de a conduce.

Triunghiul sigurantei
Doar pneurile nu pot garanta siguranta dvs. la volan. Intervine, inevitabil, si rolul amortizorului sau al franei. Acestea compun “triunghiul de securitate”. Daca unul dintre aceste trei elemente este problematic: siguranta dvs. nu mai este asigurata, celelalte doua elemente nu isi vor mai indeplini in mod convenabil rolul.
1. Daca pneurile sunt intr-o stare proasta: Risc crescut pe carosabil ud, tinuta de drum necorespunzatoare (aquaplanare) si distanta de franare marita.
2. Daca sistemul de franare este defectuos: risc de derapaj (diferenta de franare intre drumuri), distanta de franare marita.
3. Daca amortizoarele sunt in stare necorespunzatoare: pierderea aderentei, tinuta de drum degradata, distanta de franare marita.

Pneurile - rolul lor
Trei functii de baza: a purta, a transmite, a ghida. Aptitudini complementare, variabile dupa tipul de pneu: filtrarea denivelarilor solului, rezistenta la efort si la incalzire, durabilitate.

Lasati-va siguranta pe maini bune:
Pneurile sunt unicul punct de contact intre masina si drum, un contact cu suprafata foarte redus: echivalentul unei palme. Asadar, siguranta dvs. depinde de 15 cm ², in orice conditii de drum, in orice conditii meteorologice si pe parcursul a mii de km. Drumul este luat in maini si transfera pe bitum toate deciziile pe care le implica condusul. Oricare dintre aceste “maini” da dovada de o mare tehnicitate , perfect stapanita de marile branduri de anvelope , dupa indelungi programe de cercetare si dezvoltare. Acestea ofera avantaje nete in termeni de securitate; un argument cu greutate , daca decideti sa investiti in noi pneuri.

Reguli de vigilenta:
Verificati presiunea in fiecare luna. Un pneu pierde in mod regulat aer, fapt ce antreneaza riscuri in materie de stabilitate, precizie in conducere si uzura anormala. Se impune o verificare lunara. Si nu uitati roata de rezerva.

Atentie la o buna echilibrare:
Daca simtiti vibratii puternice in volan , este foarte probabil ca echilibrarea rotilor sa fie problema.
Controlati starea de uzura periodic:
Pentru siguranta dvs., legea impune ca pneul sa aiba o adancime a canelurilor de minimum 1,6 mm. Dupa acest nivel, contactul cu solul este redus, apa nu mai este evacuata in totalitate. Pneurile au caneluri care se comporta ca indicatori de uzura, cu o adancime de 1,6 mm.

Cum se "citeste" un pneu ?
Daca un pneu are coordonatele 205/ 55 R16, 91W inseamna:
205 - Latime a pneului in mm.
55 - Raport inaltime/latime. In acest caz, este egal cu 55% din latime.
16 - Diametrul jantei in inch
91 - Indice de greutate. A se respecta in cazul inlocuirii pneurilor
W - Indice de viteza. A se respecta in cazul inlocuirii pneurilor

info anvelopa.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ODO: 28.000 km
ionut.popescu

Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4 GSL

Re: Alegerea pneurilor

Postby brandusa » 15 Nov 2008, 14:13

la cele scrise mai sus, as adauga faptul, conform unei reclame pe care am auzit-o la radio zilele trecute, ca in cazul anvelopelor de iarna acestea ar trebui schimbate daca adancimea canelurilor este mai mica de 4mm.
brandusa

Model: proCeed
Motorizare: 2.0

Advertisement

Postby ionut.popescu » 15 Nov 2008, 19:20

Foooooooooooarte buna observatia. Nu ma asteptam. :D
ionut.popescu

Advertisement

Postby petry_1776 » 16 Nov 2008, 21:49

Nu stiu daca aici ar trebui sa si discutam despre anvelopele de iarna. De ce ar trebui sa trecem iarna la anvelope de iarna totusi. Si pentru cei interesati, intocmesc o lista cu diferite depozite de anvelope sau vulcanizari de unde sa incerc sa obtinem o reducere pentru membrii acestui forum. Maine dupa-masa am programata o sesiune de discutii cu patronii sa vedem ce putem obtine. Daca poate veni cineva cu idei, recomandari, sunt binevenite!!!
Kia Cee'd 1.6 DSL LP Classic+opt. SO RED B 76 NFR
ODO: 38.666 km
Better safe than sorry
petry_1776
Moderator global

Motorizare: 1,6 90cp

Advertisement

Postby iulian2007 » 16 Nov 2008, 21:53

bravo
vad ca treaba incepe sa se miste
bravo inca o data pt cei ce se implica intr-un mod activ pentru membrii acestui forum
iulian2007

Advertisement

Postby cristi26vis » 16 Nov 2008, 22:01

respect din partea mea si toata stima :D
imi plac oamenii care isi dau interesul si ii apreciez foarte mult :D
cristi26vis
Moderator

Motorizare: 1,4 GSL EX

Advertisement

Postby Jax » 17 Nov 2008, 00:32

astept sa vedem cum se concluzioneaza research-ul. Multumesc.
FULL OPTIONS Cassa White KIA Cee'd 2.0 140HP DSL MT STYLE + Black sport concept interior, silver stitching, alloy pedals, black headlamp bezels, 17-inch x 7.0J alloy wheels Type 2 FOTOGRAFII: CLICK AICI!
Jax

Motorizare: 2.0 CRDI

Advertisement

Postby Dan » 28 Apr 2009, 19:49

Bun topicul,eu l-am citit mai tarziu dar "niciodata nu e prea tarziu" nu-i asa ? Din acest motiv vin si eu in completare cu ceva informatii.Pentru cei interesati,am atasat in continuare,o serie de informatii referitoare la alegerea anvelopelor.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ODO 34000 km/iulie 2008
jurnal
Dan

Motorizare: 1,4 L

Advertisement

Postby ionut.popescu » 29 Apr 2009, 12:17

Multumim @Dan pentru contributie cu informatii utile. :hello:
ionut.popescu