• Advertisement
International Motors Group
MIT MOTORS

ING, banca care isi suna clientul sa ii propuna un nou contract mai avantajos

Discutii generale, barfe, din batrani auzite...
Forum rules
Prin folosirea acestui forum, acceptati regulamentul

Re: ING, banca care isi suna clientul sa ii propuna un nou contract mai avantajos

Postby sonty » 27 Sep 2010, 06:59

stiu si eu cum e cu luptatul asta. la mine in contractul cu volksbank scrie dobanda fixa 5.95%. dupa vreo 3 luni de la inceperea creditului au crescut-o la 7.5% si au tinut-o asa vreo 2 ani, pana au revenit la 5.95% printr-un act aditional acceptat evident tacit de mine. atunci mi l-au trimis prin posta, acu m-au invitat la sucursala. in principiu n-ar mai putea modifica decat comisionul de rambursare anticipata.
acu apropo de lupta am variantele urmatoare:
1. dau in judecata si cer banii inapoi pe perioada in care printr-o clauza ilegala au modificat dobanda fixa. ar trebui sa fie vreo 1000 de lei. avocatul ia mai mult.
2. in ceea ce priveste noul aditional, am o singura cale de refuz: denuntarea unilaterala a contractului fara penalitati, ceea ce nu inteleg ce-nseamna ca nu scrie nicaieri. presupun ca-nseamna ca le dau banii inapoi si gata.
sonty

Model: Ceed HB
Motorizare: 1.4

Re: ING, banca care isi suna clientul sa ii propuna un nou contract mai avantajos

Postby cmg_george » 27 Sep 2010, 08:59

Inainte dobanda era parca 9.5% cica fix, desi in contract se specifica ca poate varia daca apar schimbari majore pe piata. Stiu f bine de fluctuatia euribor/robor/etc. dar momentan rata mi-a scazut si nici nu intentionez sa raman cu creditul pana ajunge euribor iara la 5%... momentan nu-mi mai bat capul cu el pentru ca am dat deja destul de mult in avans si daca achit tot nu mai castig mare lucru, mia bine folosesc banii aia acum si platesc rata inca vro 2-3 ani.
Oricum destul de evident ca pe termen lung exista riscul clar sa platesti mai mult decat daca pastrai dobanda "fixa" de 9.5%
Ceed SW, 1.6 GSL, Piston Grey
BV 33 CMG | ODO 71.500Km - 13.12.2007 | Poze
Image
http://www.love-travels.com | http://www.iFacturi.ro
cmg_george
Moderator

Model: Ceed SW
Motorizare: 1.6

Advertisement

Postby Devilson » 27 Sep 2010, 10:36

@sonty:

actul aditional tacit e abuziv. orice modificare a unui contract se face cu negociere intre parti.
1. nu dai tu in judecata si nu angajezi nici un avocat decat daca vrei sa faci tu actiunea in nume propriu. solutia e sa-i reclami la OPC si mai departe vor face ei toate demersurile.

2. refuzul noului act aditional nu este musai prin denuntarea unilaterala a contractului de credit. se face tot prin negociere. cand iti da noul act aditional si nu iti convine marja sau anumite articole din el, le faci raspuns si le spui ca nu accepti aceste conditii. acceptarea tacita se considera doar pt elementele skimbate de OUG 50/2010 si NU pt orice tampenie care vor sa o faca bancile.
la tine daca nu ma insel e prb si cu comisionul de risc care trebuia sa-l ai doar pt maxim 2 ani si inca il platesti. SI ASTA E ABUZIV.
am avut si eu prb cu Volksbank-ul. dupa 4 luni mi-au dat banii inapoi, diferenta dintre dobanda initiala si cea modificata de ei, si au redus si dobanda la valoarea initiala DAR NU AM SEMNAT NICI UN ACT ADITIONAL. in aceste 4 luni am facut vreo 3-4 adrese catre ei si catre OPC si ARB.

@cmg_george:

desi in contract se specifica ca poate varia daca apar schimbari majore pe piata.
daca dobanda e fixa, nu au voie sa modifice nimic. clauza aia era abuziva. daca tii creditul doar 2-3 ani si apoi il inkizi nu ar fi o prb...insa pe termen lung ar putea fi o prb.

OUG 50/2010 specifica doar ca dobanda variabila sa fie calculata transparent. asta nu da dreptul dancilor de a modifica si tipul dobanzilor - fixa sau variabila - fara acordul clientilor.
Cum spun stramosii nostri latini:
Non importa la carosseria - motori e tutti.. :D
J.B.
GREEN from 30550 km :D
Devilson
Senior Member

Motorizare: rocket

Advertisement

Postby sonty » 28 Sep 2010, 06:31

1. eu nu prea am asa incredere in OPC, dar cred ca cea mai sigura solutie e aia care ai folosit-o si tu: amenintarea cu actiunea in justitie. btw, prin modificarile legii 193/2000 apare la anexa ca furnizorii de servicii financiare are voie sa bage clauze prin care-si rezerva dreptul de-a modifica dobanda.
2. nu asta am inteles eu tot din legea 193/2000 modificata prin 161/2010. singura cale de raspuns prevazuta acolo e denuntarea unilaterala. pe ei legea ii obliga doar sa te notifice si sa-ti dea niste zile de gandire. adica nu te opreste nimic sa faci o adresa de raspuns prin care sa refuzi actul aditional. ei daca sunt baieti draguti te cheama la discutii, daca nu sunt atunci isi cer banii.

iata textul legii: http://www.legi-internet.ro/legislatie- ... atori.html

comision de risc n-am ca e credit in lei. eu unul nu l-am vazut in contract.
sonty

Motorizare: 1.4

Advertisement

Previous

Return to Coltul de barfa

• { RELATED_TOPICS }
    Replies
    Views
    Last post