Atunci când au lansat Tata Nano, cel mai ieftin model din lume, şefii companiei indiene au declarat sus şi tare că maşina asta le va da ocazia celor care circulă cu scuterul sau triciclul – mijloace de transport extrem de populare în India – să-şi cumpere în sfârşit o maşină. Logica părea corectă.
Problema e că, după 100.000 de comenzi preplătite, Tata şi-a dat seama că maşina serveşte unui cu totul alt scop decât cel gândit iniţial. 60-80% dintre clienţii care şi-au cumpărat Tata Nano au deja o maşină sau chiar două, urmând să folosească modelul indian prin oraş. În sprijinul acestei idei stă şi faptul că doar 20% dintre maşinile comandate sunt în versiunea de bază.
În aceste condiţii, cred că tata Nano ar fi o variantă excelentă până şi pentru Bucureşti. E o maşină pe care şi-o poate permite aproape oricine (la 2000 de euro, să zicem, ar costa cu totul cam 8500 de ron, ceea ce duce la o rată lunară redusă), e mică, o parchezi oriunde, în versiunea europeană promite să fie şi destul de sigură şi merge luată ca o alternativă la popularele Matiz, Tico sau chiar C1, 107 şi Aygo. Ar fi o maşină pur şi simplu practică. Punct. Singurul impediment este – din punctul meu de vedere – înlăturarea ideii mioritice conform căreia eşti mai prost dacă ai maşină mai ieftină.
Eu votez pentru. Da, mi-aş lua una doar pentru oraş. Voi?
PS Voi ce parere aveti ?