Nu stiu daca acest topic ar trebui sa fie in sectiunea Coltul de barfa, dar pt moment nu am gasit alta idee.
M-am gandit ca daca tot ne place sa ne inscriem pe liste pretutindeni, ar trebui sa ne inscriem si pe o lista ce este cu adevarat importanta si poate salva vieti.
Lista donatorilor de sange.
Nu este prima data cand Romania traversează o criza de sange. Ei bine.. situatia nu s-a imbunatatit. Vinovati putem gasi oriunde, dar acest lucru nu rezolva problema critica a lipsei sangelui din spitalele romanesti. Sunt convins ca nu vom rezolva noi aceasta criza de sange, dar putem ajuta oamenii.
Pe langa multumirea sufleteasca ca am facut un lucru bun, noi donatorii avem si alte avantaje:
Recunoaşterea actului donării de sânge este realizată prin acordarea unor avantaje precum:
Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.
Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.
Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare.
În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează. sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
• 7 tichete de masă
• zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
• Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa in altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
Poti dona daca:
* Ai varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;
* Ai o greutate corporala minima de 50 kg;
* Ai tensiunea arteriala maxima de 20 mmHg iar minima 10 mmHg;
* Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
* Au trecut 70 zile de la ultima donare.
Daca esti hipertensiv (pana la 20 mmHg) trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.
mai multe informatii: http://doneazasange.ro/
Deci, cine se inscrie pe lista donatorilor de sangede sange?
Data o vom stabili de comun acord.
1. devilson
2.

Treaba asta ar trebui facuta la o intalnire nationala s-au macar la una locala