Ar fi bine sa nu se vorbeasca deloc de consum.
Motorul asta mi se pare suficient pentru Romania cu o exceptie: se lanseaza greu in depasiri.
Practic, pentru o depasire acceptabila inceputa de la viteza de 70-80 km/h trebuie sa retrogradez din treapta a 4-a in treapta a 3-a. Treapta a 4-a se poate folosi la depasiri doar pe liniile drepte luuungi sau cand vin lansat cu o viteza care permite depasirea usoara fara a retrograda. Practic, motorul prinde viata doar de pe la 4000rpm in sus.
Problema se amplifica atunci cand suntem 4 persoane in masina, inclusiv bagajele aferente. Motorasul asta resimte din plin greutatea suplimentara. Plus ca nici ca greutate proprie nu sta prea bine: in talon scrie 1309kg masa proprie. Astfel greutatea totala a masinii ajunge sa depaseasca 1800kg iar motorul trage vizibil mai greu.
O alta observatie: cu AC reglat peste jumatate se simte din plin la acceleratii, reprize si evident depasiri care se lungesc considerabil.
Astfel ajunsesem cu 4 persoane si bagaje + AC cuplat sa ma rog de ea sa depaseasca de la 70km/h...
Am studiat diagramele de cuplu si putere ale motorului, rapoartele de transmitere ale treptelor de viteze si raportului final din cutia de viteze.
La inceput am crezut ca este etajata prea lung cutia de viteze: fals! Comparand cu Golf, Focus, Astra, demultiplicarile treptelor de viteze sunt aproape identice, cu mici diferente.
Ca o concluzie, motorul mi se pare bun cu o singura exceptie: reprizele pentru depasiri care sunt exagerat de lungi.
Partea buna e ca sunetul motorului este foarte incitant la peste 5000rpm!
Pareri?

.