Datorita cresteri nejustificate a pretul benzinei de la pompa, ma bate gandul la o instalatie GPL.Auzisem foarte multe lucruri ca gazul stica motorul...si multe astfel de chestii de acest gen, dar spre surprinderea mea un vecin care e taximetrist si are un logan pe GPL a facut 280.000km si nu are probleme, am ramas foarte surprins!!!
Am cautat fel de fel de informatii despre ce probleme ar presupune o instalatie pe gaz si nu prea am gasit. Instalatia pe care as monta-o este speciala Euro 4 si ar avea injectoare separate pt gaz.
Avantaje/dezavantaje pe care le-am gasit despre instalatiile GPL:
* pretul este aproximativ 50% din pretul benzinei,
* emisia de noxe este redusa cu 40-50%,
* amestecul omogen GPL-aer conduce la o ardere aproape completa (99% fata de 86% la benzina),
* GPL-ul este mai pur decat benzina, de aici costuri mai reduse legate de inlocuirea segmentilor si a cilindrilor,
* rezultate la impact mai bune (la numeroase teste, GPL-ul s-a dovedit mai sigur decat benzina),
* instalatia GPL poate fi montata pe orice tip de motor alimentat cu benzina prin: carburator, injectiemonopunct sau multipunct cu catalizator (euro 1,2,3,4) sau fara catalizator,
* statii de carburanti care vand GPL se gasesc pe tot teritoriul tarii si chiar in aproape intregul continent,
* puteti reveni oricand la benzina.
-Este un carburant mult mai putin poluant ;
-Din punct de vedere ecologic GPL este un carburant performant ne toxic pentru ca :
nu contine Plumb,Sulf,Benzen,combustia sa in prezenta oxigenului este cvasitotala,astfel incat in gazele de esapament nu se gasesc particulele de carbon nearse ;
-Find un produs care arde aproape complet avind ca rezultat reducerea continutului de noxe in emisiile gazelor evacuate,comparativ cu combustibilii clasici, GPL PRELUNGESTE VIATA MOTOARELOR prin reducerea nivelului de vibratii si zgomot
-Deoarece un gaz GPL ce nu dilueaza uleiul din motor.Ca urmare,intretinerea motorului este usurata si inlocuirea componentelor interne este mult redusa ;
-In urma studiilor privind utilizarea combustibililor nepoluanti efectuate in ultimi zece ani sa ajuns la concluzia ca motoarele cu convertor catalitic care folosesc GPL reprezinta solutia cea mai fiabila pentru reducerea poluari aerului in orase.
Iata si dezavantajele pe care le presupune GPL-ul:
- spatiu redus in portbagaj sau in remorca din cauza rezervorului,
- puterea motorului scade cu aproximativ 5%, iar viteza maxima, in consecinta, cu 3%,
- o crestere cu maximum 7-10% a consumului de carburant (pentru instalatiile profesionale, puteti elimina acest dezavantaj).
Voi ce parere aveti?