Cand aveam vreo 3000 km (parca), am facut o incercare de a afla consumul real al masinii.
Am facut plinul (am pus furtunul, l-am blocat si am asteptat prima declansare), am resetat toate indicatiile computerului de bord si am plecat la drum. Stiu ca in perioada aia am facut multe drumuri prin afara localitatii.
Deoarece "facut plinul" este o chestie relativa, plinul putand sa diferentieze cu ... ceva cifre, am continuat experimentul pe perioada a 3 plinuri. Am avut grija sa alimentez la aceeasi statie, la aceeasi pompa, pentru a pastra aceeasi factori. Pe tot parcursul experimentului am tinut un "jurnal de bord" unde imi notam toate datele: distanta, consum CB, litrii de pe bon, distante intermediare (in oras / afara).
La sfarsitul experimentului am constatat ca fata de consumul indicat de CB, consumul real este mai mare cu (~) 0.6 l/100 km.
Nu mai tin minte exact toate datele; la un moment dat am scris pe clubkia despre aceste cifre.
Vreau sa incerc din nou acest experiment, pentru ca la 15.000 km este posibil ca datele sa se fi schimbat.
Daca mai are cineva rabdarea sa inceapa un astfel de experiment... Ar fi interesant sa aflam aceste cifre de la cineva care merge mai mult urban dar si de la cineva care merge mai mult afara.
Pentru ca erorile sa fie cat mai mici, ar trebui luate in calcul (cred eu) minim 3 plinuri consecutive. Daca se incumeta cineva, sa scrie exact cifrele, pentru a putea sa verificam corectitudinea calculelor.