Cred ca am postat bine aici, daca nu, scuze si rog adminii sa il redirectioneze une trebuie.
Voila, dupa cum spune si semnatura, in garajul meu exista si o coreeana, sub forma de Cerato face-lift 2007, finisare EX Classic (adica cea fara piele si alte acareturi inutile gen manere cromate la usi, trapa si nu mai stiu ce...). Am luat masina dupa ce cautasem ceva cu care sa inlocuiesc R 21 TurboD din 1989, care m-a slujit cu mult sarg si care acum beneficiaza de o bine-meritata pensie, cu iesiri in week-end doar...ca desi are aproape 500.000 km, inca are vana in el.
Bugetul de care dispuneam era in jur de 17500 Euro, in care trebuia sa se incadreze niste criterii precum berlina cu port-bagaj, diesel de peste 110 cai, clima, ABS si EBD, frane cu disc la toate rotile, airbaguri cat mai multe si tinuta de drum aproape ca cea a Renault-ului. Am tot cautat, nu ma satisfacea nimic, pana cand am vazut un Cerato din generatia anterioara, pe sosea, cum se aseaza pe drum si se duce frumos pe serpentine...Mi-a placut, dar stiam ca e scumpa masina in cauza, din ce stiam eu sarea de 22000 de euro, cu mult peste bugetul maxim alocat. Am sunat, intr-o doara, la Mit Motors Aviatorilor, un domn de acolo foarte amabil m-a invitat sa vad masina, spunandu-mi ca au si o promotie, care duce pretul final la 15800 Euro DDP. Am fost acolo, m-am uitat la masina de showroom, mi-a placut si nu prea, am vrut sa fac si un drive-test, mai mult de ochii lumii, ca nu eram totusi prea convins. Nu aveau masina de drive-test, drept pentru care mi-am zis asta e, cautam mai departe. Totusi, mi-a ramas un gand la masina, am mai trecut pe acolo si m-am mai uitat la ea in vitrina, am mai citit ce scria pe net despre Kia Spectra in State, pana cand m-a sunat domnul de la Mit sa-mi spuna ca le-a venit masina de drive-test si ca pot sa ma duc oricand. M-am dus, am plecat cu masina, am verificat o serie de chestiuni de comportament, sa fie cat mai aproape de criteriile mele (frane mai tari, setari ale climei, etajare cutie, confort, tinuta de drum pe denivelari etc...), dupa care am dat comanda...Singura chestie care nu-mi place este culoarea, radiant red (bordeaux metalizat), desi arata bestial masina, se vad toate micile zgarieturi, lucru care la masinile albe pe care le-am avut pana acum nu ma deranja...Asta sa fie problema.
So, din iulie 2007 pana azi, masina are 56500 km, facuti si in tara si afara (avea 350 km cand am plecat cu ea in concediu in strainatate), a facut 1000 km undeva pana in granita cu Ungaria...), reviziile s-au facut la service-uri Kia din Bucuresti (Aviatorilor si apoi IMG) si afara (Portugalia si Elvetia). Revizia de 60000 se va face, probabil, in Austria mai la toamna...
In afara de dotarile din fabrica, generoase zic eu (airbag-uri frontale, laterale si cortina, climatizare automata cu functie de control al calitatii aerului, computer de bord, ABS, EBD si Brake Assist, frane cu disc pe toate rotile, radio cd mp3, ornamente cromate la exterior si in interior (manere usi, buton frana de mana), geamuri electrice la toate usile, inchidere centralizata cu alarma, imobilizator, cotiera cu priza suplimentara de curent, scrumiere in fata si in spate, suporti de pahare in fara si spate, prinderi ISofix scaune copii, suport ochelari, lumina pentru harti, elemente sport la caroserie - praguri si eleron spate), i-am mai pus un detector de radar modular, jenti de aliaj Dezent pentru rotile de vara (gumele Kumho 185/65/15 cu care a venit masina au stat pe ea doar 150 de km, pana le-am schimbat cu unele Fulda 196/60/15, mai pe gustul meu si un powerbox care a marit puterea cu cca 25%.
Ca probleme, au fost unele marunte, rezolvate pe asigurare si garantie - lovita de trei ori (din care doua in acelasi loc), reparata bine, mai putin bara fata vopsita prost la Mit si care a inceput sa se exfolieze, schimbat bucsi bara stabilizatoare si pompa ambreiaj pe garantie, schimbat tot setul de yale din cauza de tentativa de furt si un geam la usa dreapta fata din cauza de aurolaci prosti care au spart geamul fara sa ia nimic din masina...
In rest, apa, paie si bataie, cum se zice in domeniu...